Ga naar de inhoud

vikingen in Gent

Stadsarcheologie Gent vroeg me een gezinsworkshop in LEGO® uit te werken voor de Archeologiedagen 2021.

En dat op een toplocatie; de Sint-Baafsabdij te Gent.

De boeiende geschiedenis van deze abdij uit de 7de eeuw, waar ooit Vikingen langskwamen, inspireerde me om een historische workshop rond dat thema uit te werken.

Ik nam de gezinnen mee naar de middeleeuwen. De tijd van ridders en kastelen, van Vikingen met drakkars, van monniken en abdijen en elk gezin kroop in de rol van een personage uitgebeeld door een LEGO® minifigure.

Zo konden ze elk een stukje middeleeuwse wereld bouwen. Gebaseerd op reconstructies en geschiedenis, maar ook met veel fantasie.

Onder de dreiging van de Vikingen moesten de monniken hun kostbare boeken verbergen. De Graaf moest dan weer een burcht bouwen, maar geen kil gebouw want dat wil de gravin niet. De Vikingen komen uiteraard met een drakkar en slaan hun kamp op. En de soldaat aan de stadspoort? Ziet die de Vikingen tijdig aankomen of zit hij bij de waardin in de herberg. En dan was er ook nog een heks.

De gezinnen gingen allemaal aan de slag met hun verhaal en bouwden de meest fantastische kastelen, abdijen, stadspoorten en drakkars. Een geslaagde opdracht waar iedereen actief mee bezig was. Leuk om te beleven.